Standbeeld Van Oldenbarnevelt beklad

Den Haag – Het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt aan de Hofvijver in Den Haag is vannacht beklad. Op het beeld van de mede-oprichter van de VOC waren ‘Fuck VOC’ en Kami bersiap’ (‘wij zijn paraat’) geklad. Aliansi Merah Putih heeft de bekladding opgeëist.

In een statement zegt de actiegroep: ,,Wij zijn Aliansi Merah Putih, dochters en zonen van Divisi Bambu Runcing, vrijheidstrijders van Indonesische afkomst. Directe afstammelingen van inlanders, die meer dan 350 jaar onderdrukt zijn door de Nederlanders.’’ De nieuwe organisatie is naar eigen zeggen opgestaan om gerechtigheid te halen van de wandaden die zijn gepleegd tijdens de Nederlandse bezetting van Indonesië.

Zij eisen onder andere dat de term politionele acties wordt veranderd naar Indonesische Revolutie en dat standbeelden van VOC-oprichters een bordje krijgen met de juiste informatie erbij.

De groep dreigt meer standbeelden, maar ook gebouwen, te bekladden. ,,Wij zullen al jullie geliefde standbeelden gelijk maken met de kleur van de grond tijdens de Banda-moorden. Zolang de Gouden Koets zich vertoont met schilderingen van Afrikaanse en Javaanse slaven die gunsten bieden aan een witte koningin vallen wij koninklijke erfgoederen aan. Het Paleis op de Dam laat hetzelfde zien dus zal ook niet veilig zijn, net zoals de roofkunst die wordt tentoongesteld in Nederlandse musea.”

Gemeente Den Haag heeft de bekladdingen inmiddels verwijderd.

Bron : AD Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *