Zr.Ms. Zeeleeuw In de Scheveningse haven

Scheveningen – Zr.Ms. Zeeleeuw is in de middag van woensdag 15 juni in de haven opgedoken. De onderzeeër van de Koninklijke Marine ligt er tot en met Vlaggetjesdag, wanneer de komst van de Hollandse Nieuwe ook in de schijnwerpers staat. Zondag zal hij weer vertrekken. Op 16 en 17 juni zijn de scholierendagen. Jongeren mogen dan de onderzeeboot van dichtbij zien en vertelt de onderzeebootbemanning graag over het leven aan boord, maar niet over de opdrachten. Die zijn tenslotte geheim.

De Koninklijke Marine verzamelt onder meer inlichtingen met haar onderzeeboten. Het levert vaak interessante informatie op. De operaties zijn daarom zeer gewild tijdens opdrachten voor de Europese Unie en de NAVO. De onderzeeboot is echter een zeer schaars product, oftewel een nichecapaciteit, die niet altijd valt te leveren.
De Zeeleeuw heeft onder meer stealth-eigenschappen. Ondergedoken maakt het de boot onzichtbaar en moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten. De marine heeft vier bewapende onderzeeboten in haar inventaris. Ze behoren tot de Walrusklasse. De boten zijn echter verouderd. Daarom is besloten ze te vervangen. Zo kan de Nederlandse krijgsmacht via onderzeebootoperaties ook in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren aan onze veiligheid. Bovendien gaat de in vele jaren opgebouwde kennis niet verloren.

Foto’s


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.