Slimme camera stuurt seintje naar Handhaving als je een Lachgasballon aan je mond hebt

Scheveningen- Een camera die geen opnames maakt, maar wél kan zien of iemand op de Scheveningse boulevard aan een lachgasballonnetje lurkt. Den Haag heeft dat slimme apparaat getest en onderzoekt nu of het hiermee verder wil in de strijd tegen lachgasoverlast.

 

Het lachgasdetectiesysteem – je scoort er een hoop punten mee bij Scrabble – stuurt zodra iemand een ballonnetje op mondhoogte heeft, meteen een seintje naar de handhaver.

Hoe het werkt? Allereerst: het gaat niet om een gewone camera, want hij maakt geen opnames en slaat ook geen beelden op. Personen en gezichten komen dus niet in beeld, benadrukt Den Haag. Het ding werkt op basis van kunstmatige intelligentie.

De camera is getraind om te weten of iemand een ballon in de buurt van z’n mond houdt. Gebeurt dat, dan gaat er een piepje af bij de handhavers van de gemeente. Die komen dan ter plaatse de situatie beoordelen. Want het zou natuurlijk best kunnen dat iemand er ‘gewoon’ een ballonnetje opblaast in plaats van aan een lachgasballon lurkt.

Niet voor niets is het systeem de afgelopen maanden uitvoerig getraind en getest. Ook heeft Den Haag in maart acteurs ingeschakeld om te kijken of het signaal naar de handhaver zou gaan. En er is gekeken wat de lachgasdetecteur doet als het gaat om een voetbal, een strandemmertje, of een ballon aan een touwtje. Want bij die voorwerpen moet het systeem natuurlijk géén signaal afgeven.

De testfase van het lachgasopspoorobject is sinds kort klaar. ,,Uit de test is gebleken dat het systeem in de meeste gevallen in staat is om op de juiste momenten een signaal af te geven”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Hij staat dus nog niet aan, nu. Momenteel dubt Den Haag of het wenselijk is om hiermee door te gaan en of dat dan opnieuw op Scheveningen of op andere relevante plekken in de stad gaat gebeuren

Het detectieapparaat komt uit de koker van Living Lab Scheveningen, waarbij tussen het Zwarte Pad en het Noordelijk Havenhoofd allerlei slimme technische nieuwigheden worden getest. Die proeftuin is bijvoorbeeld ook bezig met een druktemeetsysteem, waarbij de gemeente en de politie op basis van sensoren real-time kunnen zien hoe druk het is in de badplaats. Een ander idee: samen met de politie kijken of er een detectiesysteem kan worden ontwikkeld die illegale dronevluchten boven Den Haag kan opsporen.

Terug naar lachgas. Het gebruik ervan door jongeren op de boulevard zorgt, net als het gebruik van andere verdovende middelen, volgens Den Haag al jaren voor veel overlast voor bewoners, toeristen en ondernemers. Zo laten de gebruikers afval achter, maken ze herrie en veroorzaken ze onveilige (verkeers)situaties vanwege het rijden onder invloed en zijn de jongeren soms nauwelijks aanspreekbaar.

Duizend lachgascilinders

Vanaf 1 mei 2021 is het in Den Haag al verboden om lachgas te hebben en te gebruiken in de openbare ruimte. Sinds 1 januari van dit jaar geldt een nog zwaarder verbod. Sindsdien staat lachgas in de Opiumwet. Daarmee is het verboden om lachgas Nederland in te brengen, hier te verkopen of hier te hebben. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat er tot 1 juli niet wordt gehandhaafd, nadat de politie zei dat directe handhaving tot de zomer moeilijk zou worden.

Toch worden er al wel geregeld flinke partijen lachgas aangetroffen en in beslag genomen in Den Haag. Dit jaar ging het om zes gevallen, meldde het stadsbestuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *