Opnieuw incident Bosjes van pex

DEN HAAG – Een jeugdtrainer van voetbalclub Quick is zaterdagochtend, op klaarlichte dag, overvallen met een mes in de Bosjes van Pex in Den Haag.
Dat bevestigt de club aan media partner Omroep West. De jonge trainer wist ongedeerd weg te komen en gaat aangifte doen. Dit is al de zesde overval in de Bosjes van Pex in een paar maanden tijd. De voorzitters van voetbalclubs Quick en HBS, die daar allebei gevestigd zijn, roepen hun leden nu op om ook overdag ‘waakzaam’ te zijn en niet alleen door de bosjes te fietsen. Zaterdagochtend was er een vriendschappelijk toernooi gespeeld tussen HBS Craeyenhout en Quick. De jeugdtrainer die het elftal ‘jeugd onder elf’ had begeleid, wilde de 300 meter terug naar zijn eigen club door de bosjes afleggen. ‘Ter hoogte van de speeltuin kwam er een man met een baard uit de bosjes’, beschrijft Roy Hagendoorn die verantwoordelijk is voor het jeugdvoetbal bij Quick de situatie van zijn trainer. ‘Die man zet een mes op zijn borst en eist zijn ov-kaart en geld.’ Geld had de jeugdtrainer niet bij zich, zijn ov wel en die heeft hij afgegeven. ‘Daarna rende de man weg.’
‘Het gebeurt hier regelmatig hoor, in de Bosjes van Pex, dat spelers van hun fiets worden getrokken en dat ze hun mobiel en oortjes moeten afgeven’, vervolgt Hagendoorn. ‘Ik vind het daarom echt heel gek dat er om een ov is gevraagd.’ Hagendoorn vult het verhaal nog aan door te vertellen dat rond hetzelfde tijdstip een politieauto aan het surveilleren was in de Bosjes van Pex.

Willekeurig slachtoffer

Volgens Quick-voorzitter Willem van Nieuwkerk lukte het de jeugdtrainer die geconfronteerd werd met de gewapende man zich ‘los te maken en weg te komen’. In een WhatsApp-bericht waarschuwt de jeugdtrainer vervolgens de spelers van Quick en hun ouders: ‘Wilt u voortaan opletten als uw kind of jullie zelf dicht bij of door de Bosjes van Pex lopen/fietsen. Ik ben vanmorgen na het toernooi op weg naar huis overvallen door iemand met een mes. Daarvoor wil ik jullie graag waarschuwen.’
Quick-voorzitter Van Nieuwkerk is op de hoogte gebracht hoe zijn jeugdtrainer er aan toe is. ‘Natuurlijk is hij wel heel erg geschrokken. Ook ik begrijp er niets van: het is gewoon ’s ochtends gebeurd. Hij is een compleet willekeurig slachtoffer. Hij gaat ook samen met zijn vader aangifte doen van de overval.’ Omdat die aangifte nog niet binnen is kent de politie de zaak nog niet, laat een woordvoerder aan Omroep West weten.

Klaarlichte dag

De voorzitter van de twee voetbalclubs, Quick en HBS Craeyenhout, reageren geschokt op wéér een incident in het natuurgebied waarin hun clubs liggen. ‘Daar zijn we enorm van geschrokken’, zegt Jacco Visser van HBS. ‘Ook omdat het is gebeurd op klaarlichte dag.’
Het is niet het eerste incident in de Bosjes van Pex. Eind november hebben de sportclubs al een oproep aan hun leden gedaan om ’s avond in groepjes te fietsen. Toen was er een groep jongeren actief die zich bezighield met het overvallen van mensen in het natuurgebied met meerdere sportclubs. Naast de twee voetbalverenigingen, zijn er ook meerdere tennisclubs, een manege en een restaurant gevestigd in de Bosjes van Pex
Het was geen groepje, maar een eenling met een mes
‘Dit incident is toch anders’, vindt HBS-voorzitter Visser. ‘Het was geen groepje, maar een eenling met een mes. Op een zaterdagochtend, een stukje verderop lopen oudere mensen hun hondjes uit te laten. We hadden hier pas geleden in de buurt, op de Sportlaan, ook al dat een oudere vrouw is neergestoken toen ze haar hond uitliet.’