Vreugdevuren eerder ontstoken vanwege weersverwachting.

Vanwege de onstuimige weersverwachting tijdens de oudjaarsnacht is besloten om de vreugdevuren op het strand van Scheveningen en Duindorp eerder te ontsteken.

Beide kanten kregen eerder vandaag bevestigd vanuit de gemeente dat de vreugdevuren niet op 31 december aangestoken mogen worden. KNMI voorspelt windkracht 6-7 Bft voor de kust in de oud en nieuwnacht. Dat geeft een te groot risico voor omwonenden, toeschouwers en bebouwing.

Wat er dan moest gebeuren met de twee 10 meter hoge stapels bleef nog even in het ongewisse. Na intensief overleg tussen de organisaties van de vreugdevuren en onder meer de gemeente is besloten om beide stapels vanavond al te ontsteken. Rond 23.00 uur is de wind minder sterk, zeggen de voorspellingen en wordt aan de norm.

“Het is een domper dat het niet in de oud en nieuwnacht kan”, zegt burgemeester Jan van Zanen. “Maar we hebben met elkaar afgesproken dat het vuur alleen wordt aangestoken als het veilig kan. De veiligheid staat voorop. Na drie jaar zonder vreugdevuren, willen we alle bouwers en belangstellenden toch graag de kans geven om op een veilige manier het vuur te ontsteken.”